A BORÜNNEPEKRŐL

A borünnep célja

Községünk a Neszmélyi Hegyközség Ászári körzetének területén fekszik. A községben évszázadok óta hagyománya van a szőlő termesztésének és a borkészítésnek..
A borünneppel szeretnénk megismertetni  vendégeinkkel a rendkívül szép kilátással, panorámával rendelkező etei pincesort, és az etei borosgazdák kitűnő borait.
Az etei bortermelők által előállított jó minőségű borok hírnevének elterjesztése, öregbítése mellett szeretnénk a borturizmus fellendítését településünkön, illetve hegyközségi körzetünk területén. Célunk a helyi  és a magyar borkultúra ápolása, a kulturált  borfogyasztás népszerűsítése.
A szőlő és bortermelés hagyományainak  megőrzése, továbbvitele, a szőlőkultúrával való foglalkozás népszerűsítése, az adottságok és  lehetőségek kihasználására való buzdítás. 

A borünnep általános, vázlatos programja  


1. Érkezés, fogadás 

Az invitálásunkra érkezőket a fogadóponton várjuk, ahonnan lovas fogatokkal, hintókkal kocsikázhatnak a rendezvénysátorhoz.
A programok idején folyamatosan lehetőség van pincehegyi "panoráma kocsizásra"
.

A vendégek a fogadóhelyen támogatói jegyet vásárolhatnak, amelynek fejében kóstolójegyeket kapnak, amiket a pincejárás során válthatnak be.

2. Megnyitó, kulturális műsorok

A megnyitón bemutatkozási lehetőséget kapnak a pinceházak tulajdonosai . A borosgazdák itt mutathatják be szőlészetüket, beszélhetnek a kóstolásra szánt boraikról.
A műsorokkal igyekszünk bemutatni térségünk amatőr csoportjainak tevékenységi körét, elsősorban a falu és közvetlen környezetének énekes , táncos csapatait, illetve a településhez valami módon kapcsolódó előadókat szerepeltetjük a kulturális programokban.
A terveink között szerepel híresebb előadók meghívása is, de szeretnénk megtartani a rendezvény családias hangulatát, és kerülni szeretnénk a fesztivál jelleget .

A rendezvény ideje alatt
-a dűlő kijelölt szakaszán kézműves termékek vására 
-önkéntes vállalás alapján a pincéknél kézműves foglalkozások

3. Borkóstoltatás a nyitott pincékben
MIT JELENT A NYITOTT PINCE?
A nyitott pincék programhoz a borosgazdák szabadon csatlakozhatnak a felhívást követően, mindegy, hogy tagjai-e a borbaráti körnek vagy sem. A kínálásra szánt boraik számáról és fajtájáról is tetszés szerint határozhatnak, nincs megkötésünk, csupán az, hogy a meghívókészítésig szülessen meg a döntésük. Az is szabad akarat kérdése, hogy a "nyitott pince" valóban a pince lesz-e maga, vagy esetleg a présház, annak terasza , előtere...stb.
A lényeg az, hogy a vendégeket tiszta, esztétikus, a bor élvezetéhez megfelelő és inspiráló helyen fogadjuk, és tartsuk be a borkóstolás általános szabályait.

4. A vendégek étkeztetése a gasztronómiai sátorban

A bor és az étel "édes kettesben" járnak,  együtt, egymást harmonikusan   kiegészítve adhatnak még intenzívebb élményt. 

A vendéglátás során igyekszünk az etei gazdasszonyok jól bevált receptjei szerint készült helyi specialitásokat kínálni, ezzel a bor élvezete mellett kulináris/gasztronómiai élvezetet is nyújtva látogatóinknak.


A borkóstolás főszereplői 

A KÓSTOLÓ POHÁR
A KÓSTOLÓ POHÁR
A KÓSTOLANDÓ BOROK
A KÓSTOLANDÓ BOROK

A borünnepeinken saját, gravírozással feliratozott poharakkal várjuk a borkóstolásra a vendégeket. 

A borospohárnak fontos szerepe van a bor kóstolása során. Formája meghatározza azt, hogy a bor illata, íze mikor jut el a kóstoló érzékszerveihez. 
Ezért sem mindegy, hogy milyen pohárból folyik a kóstolás. 
A jó bor több aromaréteggel rendelkezik, s ezek más-más fázisban érezhetők. 
A gyümölcsös-, virágos aromák gyorsan elillannak, ezek a boroskehely felső részében találhatók. Ezért fontos a kehely felső, öblös része, amely viszonylag nagy felületre vezeti ezt a gyorsan elillanó aromát, hogy a lehető legkönnyebben megérezhesse fogyasztója.

A vanília, vagy fa aroma inkább a pohár alsó részében összpontosul. 

                           Forrás : https://vinopedia.hu/borospohar

Az etei szőlőtermelők borkínálatában elsősorban a fehér borok dominálnak. A valamikori piacot uraló ezerjó mellett ma már inkább a könnyedebb borfajták, Chardonnay, Irsai Olivér, Rizlingszilváni, Olaszrizling, Cserszegi fűszeres, Zöldveltelíni, Zöldszilváni, Királyleányka, Szürkebarát veszik át a termelésben a vezető szerepet. .
Ezek a borok viszik a prímet, közülük kerül ki a legtöbb aranyérmes bor a borversenyeken.

 Vörösbor Etén ritka, mivel a szőlőtáblák közt csak elvétve találunk  vörös borszőlő ültetvényt,     mindössze pár termelő állít vörösbort.

Az utóbbi években szőlősgazdák egy része bővítette fajtakészletét üde rozé borokkal. 

Borválasztékban továbbra is elsődlegesek hagyományos fahordós érlelésű, oxidatív, 
vagy lassú borok,  de egyre több pincében fellelhetők a  friss, aromás, fémtartályban érlelt, reduktív borok is.  

Borünnepeink

A Borünnepet megtalálod a Facebook-on is

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el