NYITOTT PINCÉK
A borünnep fő programpontja a nyitott pincék meglátogatása és
a borkóstolás.
A pincékben a borkóstolás általános szabályainak betartására igyekszünk rávenni a gazdákat és a vendégeket egyaránt.
MI IS AZ A BORKÓSTOLÁS ?
"Nem kell a bortól félni, még csak
egy új nyelvet sem kell megtanulni. Fogjon meg egy pohár bort, és
hagyja, hogy az érzékszervei vezessék. A bor az egyetlen olyan ital,
amely egyszerre hat minden érzékünkre (leszámítva a hallást)* és kihívást
jelent az értelem számára is. Minden pohár borban van egy leckényi történelem,
földrajz, földművelés, botanika, sokszor antropológia, vallás és pszichológia.
/ * Egyesek azt tartják, ezért koccintunk, hogy ez az érzékszervünk se maradjon ki a bor élvezetéből. /
LÁSSUNK NEKI: BÁTRAN, HATÁROZOTTAN.
Az első szabály: NYUGI! Bort nem lehet rohanva élvezni. A kóstolás játék. Kihívás. Játék. Pihenés. Játék. Vegyen elő egy borospoharat. Ez fontos. Ne alázza meg a bort azzal, hogy vizespohárba, bögrébe vagy műanyagpohárba tölti. Öntsön két ujjnyi bort a pohárba. Engedje szabadjára az érzékszerveit és a fantáziáját. Nézze meg a színét. Milyen? Sötét? Világos? Átlátszó? Kristálytiszta? Homályos? Ködös? Próbálja meg a színt hasonlatba illeszteni. Olyan, mint... Cseresznye? Meggy? Szalma? Borostyán? Napfelkelte? A szomszéd háza? Tegye le a poharat az asztalra, és körkörös mozdulatokkal mozgassa meg benne a bort. Bukjon rá a pohárra, és szippantson egy jó mélyet. Mire emlékezteti a bor illata? Gyümölcsre? Milyen gyümölcsre? Ananászra? Almára? Mazsolára? Virágra? Milyen virágra? Rózsa? Jázmin? Akácfa? Vagy inkább friss aszfaltszaga van? Nyers bőr? Tornazokni edzés után? Minden lehet... fantázia kérdése. Kortyoljon egyet. Forgassa meg a bort a szájában. Ne csak az ízét keresse, de a súlyát és a struktúráját, szövetét is. Selymes? Bársonyos? Durva? És az íze? Mire emlékeztet? Aszalt szilvára? Dióra? Pörkölt kávéra? Friss fűre? Ha ez megvolt, adja össze. Gondoljon arra is, hogy miből készült a bor, min ment keresztül, honnan, kitől jött. Kortyoljon még egyet. Élvezze.
VISELKEDÉS BARÁTI BORKÓSTOLÓN ... Általános menetrend szerint a bemutatást a kóstolási sornak megfelelően vezeti le a házigazda. A sorozat végén a "Szent János áldás" ("búcsúpohár") következik. Ekkor a bemutatott minták közül mindenki kaphat még egy pohárkával. Ennek legendája Szent János boráldásához kötődik. A borivók tízparancsolata alapján ez az a pohár, amivel megemlékeznek a szőlőt termelő és a bort készítő munkásról, megköszöni a társaság a kóstolást a házigazdának. Ez a "kötött" program vége.
A KÓSTOLÁS ALATT BIZONYOS SZABÁLYOKAT ILLIK BETARTANI:
1. Ne dohányozzunk, ne rágózzunk a kóstoló ideje alatt, bárhol is legyen
az.
2. Addig nem szabad megkóstolni az éppen kitöltött bort, amíg a bemutató
személy fel nem szólítja rá a társaságot.
3. Mindig maradjon a poharunkban egy kortynyi, amíg az adott borról
beszélünk, mert esetleg valaki észrevétele miatt újra meg kell
kóstolnunk.
4. Soha ne adjuk oda a nekünk kitöltött bort másnak, öntsük ki a
kiöntőbe, ha nem kívánjuk elfogyasztani.
5. A kiöntőben levő folyadékot ne próbáljuk elfogyasztani, ne is említsünk
ilyet. Ez olyan lenne, minha a szemetesből akarnánk étkezni.
6. Illetlenség a bort el nem fogadni. Ilyenkor vagy a kóstolás előtt
közöljük a problémánkat (gyógyszer szedés, gépjármű vezetés) a házigazdával,
vagy kérjünk keveset a poharunkba és a kiöntőbe öntsük majd ki.
7. Természetesen nézzük meg a színét és szagoljuk is meg.
8. A visszakóstolás előtt ne koccintsunk, ne köszöntgessük egymást.
9. Mindig figyeljünk oda a borról szóló személyre.
10. Mindig reagáljunk a borra. A bor megköveteli, hogy szóljanak róla, de
legalább a házigazdára vettet elismerő pillantással jelezni illik, hogy
értékeljük a bort. A legnagyobb illetlenség, ha a bort "nem vesszük
észre".
11. Akármilyen is a bor, valami jót kell találni benne, azt kell
megemlíteni, a problémákat csak akkor mondjuk meg, ha a házigazda nyomatékosan
felszólít rá.
12. A visszakóstolás poharával köszöntsük a házigazdánkat, és köszönjük meg a
kóstolót.
13. Ne vegyünk elő semmilyen ételt, "rágcsálnivalót". Csak a
házigazda által felszolgált ételeket, italokat fogyasszuk.
14. Pincében ne kopogtassuk a hordókat. Ez olyan, mintha a befőtteket
mérném le a vendéglátóm kamrájában, vagy a pénztárcájában levő pénzt számolnám
meg. Az egyik legnagyobb illetlenség.
15. Ha az italhoz valamilyen ételt fogyasztunk, akkor ne szemeteljünk, ne
morzsáljunk, mert a legapróbb maradékon is káros mikroorganizmusok
szaporodhatnak el, amelyek gondot okozhatnak a pincében. " Forrás :www.szatmar.ro/content/view/4056/102
Aki kicsit szakmaibb alapokat szeretne, annak a következő linkeken elérhető anyagot ajánljuk.
"Igyál annyit, amennyi jólesik - de CSAK annyit."
Az interneten sokan, sokféleképpen tették már közzé a borivás szabályait,
amit vagy szabálynak, vagy mint a bibliai kőbe vésett regulákat, tízparancsolatnak neveznek.
Volt aki még a fellelhető változatokat is kigyűjtötte. Íme álljon itt egy díszes változat: